• lvc1013

Lake Norman house TOTAL transformation


This project has been our most favorite transformation to date! Every single square inch of this home, both inside and outside, was touched by our team. And we couldn't love the final results any more! Since there was such a significant change, we wanted to show you all the before and afters we possibly can! And leave us a comment to let us know which part of this project is your favorite....the exterior? the 2-story fireplace makeover? the master bathroom? We have tons of favorites ;)


Our client purchased this home because of the location....water in the front and water in the back. Gorgeous views of Lake Norman from all points of this house! However, they did not love the exterior....not the color of the stone nor the amount of stone, not the color of the stucco, not the super reddish trim color or the three-tiered soffit.


Part of our goal was to reduce the stone and give the whole exterior a more "Modern Mediterranean" feel. We reconfigured the entry way, adding arched entry and removing loads of stone. We completely removed the three-tier soffit around the entire perimeter and changed the color scheme. We also added a covered porch to the left side of the entry so our client could enjoy the lake views from the front of the home!


The same stone that was so prominent on the exterior continued right into the interior of the home, and all the way through the entry hall and main living room. In order to accomplish our client's dream, we covered all the red stained wood and used SW "Repose Gray" on the walls, which gave such an open, crisp and airy feel to the space.




The family room and kitchen were very dark and heavy with a lowered coffered ceiling painted in the same dark red trim color. We created a more open feel by installing a double LVL to enlarge the entry way into the kitchen space and removed the coffered ceiling. This home also didn't have a pantry which was a necessity for the new homeowners! We were able to give the family a large corner pantry by reworking the space.







The master bathroom may be our favorite part of the whole project. Our client wanted a spa-like feel that was bright and full of natural light. And I think that's exactly what we produced!






The rear of the house was also a huge undertaking and needed a lot of attention to create the look and feel our clients desired. Not only did we need to address more excessive stone work and the trim, but we also needed to creatively address a "zen garden" that was not useful or functional to the new homeowners. What we came up with is a pretty sweet spot that will be used for corn hole, gathering around the firepit, enjoying the hot tub while watching the game on the big screen....all under the lights by the lakeside. Yes, please!






One other major piece of this project included some new construction. There was a breezeway that separated the garage from the main house that we ended up closing in to create more functional space. Our clients needed a good sized mudroom and laundry area, in addition to an extra full bathroom to connect to a room they were wanting to use as a bedroom. Here are the two new spaces that were built!





In addition to the above spaces, we also completely renovated three more bathrooms, enlarged a bonus room and created an open view of the lake, and used some creative solutions to address more of the existing red wood. Here are various images from around the home to show off the rest of this fabulous project! Enjoy!




A Division of Turner Residential Group, LLC. 

Fully Insured

© 2023 by Demi Watson. Proudly created with Wix.com